Perła
Skład chemiczny | Ca+CO3+subst.organiczna + H2O |
Twardość w skali Mohsa | 2,5–4,5 |
Gęstość | 2,60–2,85 w g/cm3 |
Łupliwość | Brak |
Przełam | Nierówny |
Rysa | Biała |
Perła to wytwór małży, rzadziej ślimaków zbudowane z tej samej substancji co wewnętrzna strona muszli (masa perłowa), której głównymi składnikami są węglan wapnia i rogowata substancja białkowa.
Perły powstają najczęściej w wyniku reakcji organizmu na ciało obce, które przedostało się do muszli. W jubilerstwie perły definiuje się jako „produkty naturalne pochodzenia organicznego.
Perły występują w różnych barwach: białe, białoróżowe, kremowe, różowe, żółte, szare, ciemnoszare i czarne z refleksem zielonym, niebieskim lub oberżynowym białawe lub biało-zielonawe o tęczowym połysku, czasem są żółtawe lub zielonkawe, a czasem zupełnie czarne.
Ze względu na pochodzenie rozróżnia się:
- perły naturalne – powstałe w przyrodzie bez udziału człowieka zarówno w morzach jak i w wodach słodkich. Określa się je mianem pereł prawdziwych. Dzielą się na:
- perły słonowodne
- perły słodkowodne
- perły hodowane – rosnący popyt doprowadził do tego, że zaczęto masowo hodować perłopławy. Mimo że perły takie powstały przy współudziale człowieka, są produktem naturalnym, a nie imitacją. Podobnie jak perły naturalne, dzielą się na słono- i słodkowodne